МАЛЕ ТА СЕРЕДНЄ ПІДПРИЄМНИЦТВО: УКРАЇНСЬКИЙ І МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

  • Дар’я Тимошик Сумський державний університет
  • Лариса Гриценко Сумський державний університет
  • Ярослав Ковальов Сумський державний університет
Ключові слова: види підприємств, малі та середні підприємства, національне підприємництво, підприємництво, роль малого та середнього підприємництва, суб’єкти господарювання

Анотація

У статті розглянуто поняття малого та середнього підприємництва в процесі становлення економічної думки. Завдання роботи – визначити та проаналізувати стан малого та середнього підприємництва в Україні та закордоном. З цією метою окреслені визначення закордонних і національних науковців і сформульовано власне розуміння терміну. Проведено порівняльно-кількісний аналіз підприємств на основі даних, зібраних Державною службою статистики України, і виявлений позитивний приріст підприємств за період 2014-2018 років. Окрім того досліджені основні підходи стосовно поділу підприємств на види за різними класифікаційними ознаками відповідно до української економічної системи та стандартів Європейського Союзу, що докорінно відрізняються від системи поділу в Сполучених Штатах Америки. Разом з тим розглянуті показники малого та середнього підприємництва США і країн Європи, що дозволяє говорити про те, що найбільший відсоток внеску у ВВП належить саме сектору малого та середнього підприємництва. Описані особливості МСП у порівнянні з іншими видами підприємств визначають важливість становлення МСП як стійкого та самодостатнього сектору економіки та вимагають підтримки зі сторони державного регулювання. Актуальність дослідження теми МСП передусім продиктована необхідністю узагальнення раніше досліджених пластів цієї теми, появою нових реформ та прагненням України вдосконалити економічну систему та вивести її на світовий рівень. Розвиток економіки залежить не лише від внутрішніх принципів ведення політики, але і від зовнішніх факторів, що впливають на стан світової економіки. Початок 2020 року змусив керівників країн світової спільноти задуматися про принципи збереження економічних показників у період тригеру, викликаного пандемією коронавірусу та обвалом цін на нафту, а тому цілком закономірною є практика впровадження програм щодо підтримки підприємств малого та середнього бізнесу в період рецесії світової економіки.

Посилання

Варналій, З. Політико-правове регулювання підприємництва в Україні : теорія і практика : Монографія / З. Варналій, В. Кампо. – Київ : Знання, 2005. – 380 с.

Варналій, З. Основи підприємництва : навч. посібн. / З. Варналій. – Київ : Знання, 2002. – 239 с.

Макконнелл, К. Р., Брю, С. Л. Экономикс : принципы, проблемы и политика. – Москва : ИНФРА-М, 2003. – 972 с.

Шумпетер, Й. Теория экономического развития / пер. с англ. В. С. Автономова. – Москва : Директмедиа Паблишинг, 2008. – 401 с.

Долан, Э. Дж. Микроэкономика / Э. Дж. Долан, Д. Линдсей. – Санкт-Петербург, 1994. – 448 с.

Закон України «Про підприємництво» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/698-12

Господарський кодекс України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15

Тринько Р. Державне регулювання підприємництва : теорія, методика, практика / Р. Тринько, О. Маліновська. – Львів : Львівcький державний університет внутрішніх справ, 2007. – 184 с.

Основи економічної теорії : навч. посіб. – Ч. 3: Підприємництво в ринковій економіці / за ред. Ю. В. Ніколенка. – Київ : НМК ВО, 1992. – 350 с.

Варналій, З. Мале підприємництво: основи теорії і практики / З. Варналій – Київ : Знання, 2008. – 302 с.

Економіка і підприємництво, менеджмент: навч. посіб. / С. Рогач, Т. Гуцул, В. Ткачук та ін. – Київ : Видавничий центр НУБіП України, 2015. – 726 с.

Закон України про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо удосконалення деяких положень [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2164-19

Рекомендація Комісії від 6 травня 2003 року про визначення мікро-, малих та середніх підприємств [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://minjust.gov.ua/m/str_45877

Малий бізнес та підприємництво в ринкових умовах господарювання / Л. Воротіна, В. Воротін, Л. Мартинюк, Т. Черняк. – Київ : Видавництво Європейського університету, 2002. – 307 с.

Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ukrstat.gov.ua

Переглядів статті: 5
Завантажень PDF: 6
Опубліковано
2020-03-24
Як цитувати
Тимошик, Д., Гриценко, Л., & Ковальов, Я. (2020). МАЛЕ ТА СЕРЕДНЄ ПІДПРИЄМНИЦТВО: УКРАЇНСЬКИЙ І МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД. Mechanism of an Economic Regulation, (2(88), 86-95. https://doi.org/10.21272/mer.2020.88.07
Розділ
МІКРОЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ